Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A sárgarépa titkai
  2024-02-11 22:27:20, vasárnap
 
 



A sárgarépa egész évben beszerezhető, a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget.

Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

A népi orvoslás vizelethajtóként, ,,hasrángás" csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta. Egy időben afrodiziákumként is elterjedt. Az Alföldön szárított leveléből a mai napig teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Sárgarépa-történelem
A mai Afganisztán területén talált leletek alapján termesztésének kezdete ötezer évvel ezelőttre tehető. Arab kereskedők révén jutott el Afrikába, valamint Ázsiába és Európába.

Az ókori répa fehér, világossárga, piros, zöld vagy feketés-sötétlila volt, de nem narancssárga. Ez a szín csak a XV. században jelent meg, amikor holland gazdák a holland uralkodóház színét a répán is szerették volna viszontlátni. A kívánt eredményt egy észak-afrikai változattal való kísérletezés hozta meg, a világ pedig azóta így ismeri a sárgarépát.

A sárgarépa gyógyhatása
Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. A vér lúgosságát fokozza, amely előnyös a májra nézve.

Hathatós bőr- és idegrendszeri problémák ellen is. Tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését. Savtalanító hatása miatt ízületi gyulladásban szenvedőknek is javallott.

Lutein és zeaxanthin is található benne. Betegségekkel szembeni ellenálló-képességet javítja. A lutein és zeaxanthin javítja a látást.

Elsőnek javasolt zöldségek egyike. Tea helyett is fogyasztható a sárgarépa főzőleve. Adható emésztőrendszeri problémák esetén is. Enyhe székletfogó hatású.

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.

A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

Hatékony immunserkentő
Kutatások a karotinok immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy működését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotinpótlással javítható az immunválasz, és hogy a szájon át adott béta-karotin megfelelő mennyiségben jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Úgy tűnik azonban, hogy az étrendi karotin - annak ellenére, hogy kevésbé szívódik fel - hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Kísérletek szerint a napi 15 mg béta-karotint tartalmazó sárgarépa fogyasztása erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus béta-karotin. Ebből arra is következtethetünk, hogy a karotinban gazdag táplálék csupán egyik immunserkentő összetevője a béta-karotin.

A sárgarépa rákmegelőző hatása
Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotinban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.

Egy amerikai kutatás során azoknál, akiknek vérében a legalacsonyabb karotin-szint mérték, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport között mindössze napi egy sárgarépa bétakarotin-tartalma volt a különbség! Egy másik kísérletben kétezer emberen 19 éven át követték a táplálkozási szokások és a tüdőrák összefüggését. A 30 éve dohányzó férfiaknál, akik átlagosan a legkevesebb béta-karotint ették, szemben a legtöbbet fogyasztókkal, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye. A már több éve nem dohányzó embereknél is hasonló eredményt találtak. A magas karotin-tartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.

A sárgarépa rostjai
Kutatók összehasonlítva a korpa, a káposzta, az alma és a sárgarépa bélműködésre kifejtett hatását, arra a következtetésre jutottak, hogy 1 kiló főtt sárgarépa rosttartalma a székletet puhítja, és mennyiségét megduplázta. Ez a hatása a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat. Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Mérgező vegyületek
A sárgarépa is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek hajlamosak a nitrogéntartalmú műtrágyákból származó nitrát és az egyéb növényvédő szerek mérgező vegyületeinek felhalmozására attól függően, hogy a talajt vagy a növényt milyen mértékben kezelték velük. Azonban a napi legalább 5 adag gyümölcs vagy zöldség, s így a sárgarépa fogyasztása is sokkal nagyobb hasznot hajt, mint amennyi kárt okozhat, ha történetesen valamilyen növényvédő szer maradéka is bejut velük a szervezetbe.

A sárgarépa feldarabolása növeli a vízzel érintkező felületet, ezáltal több tápanyag oldódik ki belőle a főzés során. Az egyben megfőtt sárgarépában a tápanyagok mellett a cukor is több, ezért édesebb marad.

Brandt dán kutatótársaival négy évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a sárgarépában lévő falkarinol vegyület - amely egyébként a gombás fertőzésektől hivatott megvédeni a gyökeret - rákmegelőző hatású. Ebből az anyagból 25 százalékkal több marad a répában, ha egyben főzik meg.

A kutatócsoport egy vakpróbát is elvégzett: száz emberből nyolcvannak az egészben főtt sárgarépa ízlett jobban.

Nyersen vitamin- és rosttartalmát élvezhetjük. De a hőkezelt (sütött, főzött) sárgarépából sokkal több karotint és antioxidáns anyagot tud szervezetünk felhasználni. A karotin felszívódásának érdekében a sárgarépát zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani, ugyanis az A-vitamin zsírban oldódik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: emésztőrendszeri, vizelethajtóként, afrodiziákumként, karotinpótlással, táplálkozásunkba, nitrogéntartalmú, következtetésre, előfordulásával, hozzáférhetőbbé, népcsoportoknál, összehasonlítva, kutatótársaival, felszívódásának, kialakulásának, tulajdonítanak, legalacsonyabb, csecsemőmirigy, fehérvérsejtek, csillapítására, erőteljesebben, felhalmozására, immunrendszert, zöldségfélével, megbetegedések, termesztésének, felszívódáshoz, hasnyálmirigy, kutatócsoport, immunserkentő, receptoraihoz, összefüggését, összefüggésbe, valószínűsége, feldarabolása, rosttartalmát, húgyhólyagrák, sárgarépa egész, szabad gyökök, daganatos betegségek, népi orvoslás, időben afrodiziákumként, ókori répa, szín csak, holland uralkodóház, kívánt eredményt, észak-afrikai változattal, világ pedig, sárgarépa gyógyhatása, májra nézve, hasnyálmirigy működését, sárgarépa főzőleve, sárgarépa legnagyobb,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Föld napja április 22  Kellemes esti időtöltést  Viharban csak az a fa marad ál...  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Föld napja április 22  Az Európai Unió is foglalkozik...  S a dalok tanulsága  Alakot vált...  A föld szépségéért  Amit átélünk,  Szent György nap  Nehezen engedem  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Gárdonyi Géza - Április végén  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Muratáj  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 26  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A Föld napja  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Ha így haladunk... 
Bejegyzés Címkék
sárgarépa egész, szabad gyökök, daganatos betegségek, népi orvoslás, időben afrodiziákumként, ókori répa, szín csak, holland uralkodóház, kívánt eredményt, észak-afrikai változattal, világ pedig, sárgarépa gyógyhatása, májra nézve, hasnyálmirigy működését, sárgarépa főzőleve, sárgarépa legnagyobb, növényi festékanyag, többi karotinhoz, béta-karotint szükség, vitamin fontos, nyálkahártyák egészsége, egyik legelső, szem képtelen, gyenge fényhez, ideghártya fény-, vitamin hiánya, szürkületi látás, fejlődő világban, legtöbb zöldségfélével, sárgarépa főzve, vastag sejtfalak, nyers sárgarépa, főzés során, szervezet számára, karotin hozzáférhetőbbé, felszívódáshoz szükséges, fele hasznosul, karotinok immunserkentő, csecsemőmirigy működését, antioxidáns hatásnak, fehérvérsejtek számát, étrendi karotin, tablettákban adagolt, ugyanilyen mennyiséget, karotinban gazdag, sárgarépa rákmegelőző, daganatos megbetegedések, tüdőrák aránya, étrendi béta-karotinról, hámeredetű tüdő-, amerikai kutatás, legalacsonyabb karotin-szint, tüdőrák kialakulásának, másik kísérletben, táplálkozási szokások, tüdőrák összefüggését, legkevesebb béta-karotint, legtöbbet fogyasztókkal, magas karotin-tartalmú, húgyhólyagrák ritkább, sárgarépa rostjai, sárgarépa bélműködésre, következtetésre jutottak, székletet puhítja, vastagbélrák kialakulásának, benne lévő, zöldségek közé, nitrogéntartalmú műtrágyákból, egyéb növényvédő, talajt vagy, növényt milyen, napi legalább, sárgarépa fogyasztása, sárgarépa feldarabolása, vízzel érintkező, egyben megfőtt, tápanyagok mellett, sárgarépában lévő, gombás fertőzésektől, gyökeret &#8211, egészben főtt, karotin felszívódásának, sárgarépát zsiradékkal, emésztőrendszeri, vizelethajtóként, afrodiziákumként, karotinpótlással, táplálkozásunkba, nitrogéntartalmú, következtetésre, előfordulásával, hozzáférhetőbbé, népcsoportoknál, összehasonlítva, kutatótársaival, felszívódásának, kialakulásának, tulajdonítanak, legalacsonyabb, csecsemőmirigy, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.